NuFFnAnG

BerCInta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Rabu, April 29, 2009

haRam

Assalamualaikum semua,

bab cite fasal makan daging babi ni aku pun nak cite sikit la.. kawan aku
sendiri yg cite pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje dia selalu
lepas kat kawasan gerai makan.

Dia ngan bf dia la suka sangat makan mee kari.
tokey nya cina pekerja nya indon.
dia pun tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat, nak makan punya
fasal pegi la jgk kat kedai tu.
nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan bf nya tu..
sambil makan tokey tu pun mencuci periuk belanga nya.

nak jadi kan cite dia lak nak cari air basuh tangan.
Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya dia pun tanya."Eh pakai tulang
ke masak kari, u kan tak makan daging.
" ooo
ini bukan lembu ini pork maa baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak
sedap maa."

uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut.
Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak peruk dia. Nak
wat mcm mn selama ni dah bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut
dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas tu dia sebar kan hal yg
jd kat dia kat semua org yg dia kenal.lepas tu cina tu bungkus tak tau
pindah mn gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai cina walaupun staff nya
indon atau pun ada logo halal.
Cina ni semuanya nak menjahanam kan kita..


MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape.
Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.

Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh
dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak
halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg
lain seperti lard (minyak babi), pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama
hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during
breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER
Dept.....
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah
saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage.

Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat
sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or
beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken
roll, meatloft, pastrami dan salami.
Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara
meluas sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa
pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.


Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik
untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah
seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.

Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan
Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih
bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki
kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan,dilihatnya
daging-daging ayam berlongok-longok.
Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan. .
Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan
babi tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger..

Beliau
telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi
dengan daging ayam!
Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah
untuk melekat dan dibentuk.
Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya
lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika
mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang
tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu
supplier mana yang ambil dari dia).
Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap
darah bapanya

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa
yang jumpa,kilang tersebut pun takde.
Mungkin dah pindah bila menyedari
ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S: Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah
mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.


Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia
...
Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.
Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja.
Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu
bagi orang Melayu makan.
Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu..

*frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...