NuFFnAnG

BerCInta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jumaat, September 14, 2012

~AIDILfitri 1433H~ii~Ari Masak2~

Mood nak update udah mari....
aper lg cepat la jejari ku menaip...
karang ketandusan idea la pulak kan.. 
Tahun 2012 kali ke 5 kami tanpa MAK di sisi (Al-Fatihah) semoga mak tenang d sana....
jd nye tugas2 memasak jatuh la ke bahu anak2 pempuan & lelaki ye...Alhamdullah semasa mak ada kami mmg tolong mak masak time raye...jd nye untuk buat lemang & rendang dah x jd masalah la kan...

~LEMANG ~
yummmmmmmmmmmmmm sedap nye
nie mmg tugas awah ye...x kira raye ke...raye haji ke...x pyh tggu raye pun kdg2 kami buat lemang jgk...
sbb abah mmg suker makan lemang....

First Step  : Masukkan daun pisang ke dalam buluh (nie keje atan ye)

~Pulut + Santan + Garam~
(Awa guna garam kasar ye)

Setelah pulut d isi d dalam buluh lemang
(buluh lemang x boleh langkah nnt lemang nie muntah ye petua org2 tua ye)

Masukkan santan ke buluh lemang ye....
(ada gaya cikgu ngajo x?)
Susun lemang utk d bakar ye...

Nie la hasil lemang nye....
6 jam kemudian masak la lemang nie....ader 24 batang semua nya....
(adik lelaki awa cakap kita susun buluh lemang nie tinggi cantik je)


~RENDANG AYAM MUDA & AYAM PENCEN & RENDANG PARU~

 Ayam Pencen 
Proses dia kena bako atas api dulu ye...pas tue potong ikut suka hati la...

 Nie la Hasil Rendang Ayam...
Sedap nye.....
 Pak Lang tgh manjaga ayam...

 Nie bahan2 utk buat rendang...
tp x ckp lg....tp malas dah nak ambik gambo dah....

 Nie pulak Ayam Muda 
4 ekor potong 10
 Nie paru
 Chef Ezan tgh mengoperasi siang paru...

Nie la hasil rendang....


*Alhamdullah...semua menu2 sedap ye...opssss t'puji diri sendiri la pulak ye....(maloooo)



~DAH START  KENDURI KAWEN~


Makan...makan....makan...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...