NuFFnAnG

BerCInta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Rabu, September 30, 2009

SebeLum Raye

Hari nie dalam sejarah.....cewahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

ape yg aku nak tulis ar...
msk gmbr raye la....

tp nie sblm raye....
nie aktiviti aku bsama2 adk2 ku sblm raye...tp pas g shopping kat tesco....
mcm2 kisah lucu yg tjadi...Selasa, September 29, 2009

Puisi TangKap Leleh....


Nie pun housemate aku bg....x tau la maner dia dpt kan...
tp tangkap leleh gak la bl bc....
tmbh plk dlm keadaan2 begini....
hu...hu

"Tak ada kata terlmbt utk mcintai ssorg"
terlmbt..??
tdk ada yg terlmbt dlm mencintai seseorg...
walau ko terlmbt myadari nmun itu bkn akhr dr cerita cintamu...
namun,saat ko mulai mnutup diri,dan mnyerah..berarti barlah ko tlmbt
dan mjd org yg tak perlu lg dperhitungkan...sgguh myedihkan,...
MERELAKANNYA,...MELEPASKANNYA..??
kdua hal yg mgharukn saat2 ko mcintainya dgn segenap hatimu...
ko benar2 mnawarkn perasaan cintamu,hgga ko rela melepaskannya jk ia mmg akan bahagia...
lebih baik mlihat org yg ko cintai x lg bersamamu,dibanding ko bersamanya dan membuatnya jenuh....dan tak bahagia d smpgmu...
saat ko myadari sume tidaklah kejam utkmu...
namun ko beruntung dpt myadari perasaan itu...
menyedihkan...???
ya...mnyedihkan itu tepat utkmu yang menderita dlm pcintaan..
saat cintamu tak berbalas..
atau org yg ko cintai tlh berkhianat...
tp ko bukan org yg paling myedihkan....namun ,sedarilah....
dia yg melukaimu lbih menyedihkan lg darimu..
kerana tnpa ia sedari...
ia myia2kanmu yg tlh sgt mnyintaimu
salah mcintai..???
hnya dgn mcintai ko mlihat dirinya sempurna....namun mcintai bukan suatu kbutuhan tp suatu pilihan...
saat ko mganggap cinta itu bgi kbutuhan..ko takkan rela mlepaskannya...
ko hnya boleh myedari dia adalah pilihanmu,bukan suatu kebutuhan yg harus memenuhi hdupmu....maka ko akan sakit dan tak rela bila khinlangannya...
kehilangannya
cinta itu tak selalu indah....
seindah dongeng cinderella yg berakhir bahagia
atau romeo and dgn kisahnya yg abadi...nqmun ko bisa mencobanya...
namun saat ko tak berhasil mciptakan cerita2 indah...ko hnya bisa mrelakannya...
saat yg tepat ko akan temukan seseorg yg lebih baik dan mempesona...karena di balik semuanya tuhan mmpunyai rencana yg indah utkmu..
nur.suhana: habis dipersembahkan utk seseorg yg sdg bersedih kerana cinta
tamat
jgn sedih lagi,lihat tu dah senyum,manis sekali...hehe
tersenyumlah,...hadapilah semua ini dgn tegar....kerana dgn senyuman ,wajahmu akan terlihat lbih mmpersona...

Jika si dia bukan milik kita

aku dpt e-mail nie dr housemate aku...tajuknye cam terkena batang hidup aku send je....pa pe pun semua yg blaku ader hikmahnya...

Setiap kali selepas solat, ada sepotong doa yang biasa dibaca yang bermaksud “Ya Allah, hidupkanlah aku/kami di dalam iman dan matikanlah aku/kami di dalam iman dan masukkanlah aku/kami ke Jannah bersama iman.”

frustration.jpgIman adalah penting. Pengeritan iman yang telah sedia kita ketahui adalah mempercayai kewujudan Allah yang Esa, kewujudan para malaikat sebagai para pegawai yang melaksanakan sistem tuhan, kewujudan kitab-kitab yang terdiri daripada firman-firman pencipta, kewujudan para Rasul sebagai utusan dan ketua manusia yang memberi peringatan dan amaran, juga mempercayai kewujudan Hari Kiamat, hari segala-galanya akan berakhir.
Namun, yang paling tidak dapat diterima ‘tanpa disedari’ oleh kebanyakkan orang adalah beriman dengan Qadak dan Qadar atau takdir.
Sebagai seorang Islam bergelar Muslim, kita harus memajukan diri kita menjadi seorang Mukmin. Perkataan Mukmin bermaksud orang yang beriman. Untuk menjadi seorang yang beriman, prinsip yang paling asas adalah mempercayai kesemua rukun iman yang di atas. Seterusnya mengikut garis panduan pada surah Al-Mukminun.
BERIMAN DENGAN TAKDIR
Bukan senang untuk beriman dengan takdir. Kita mungkin berkata kita percaya, tetapi apabila datang dugaan-dugaan tertentu, ada yang akan cuba bertindak seolah-olah tidak dapat menerima ketentuan tuhan. Firman Allah s.w.t di dalam surah Hud ayat 9, “Dan demi sesungguhnya! Jika Kami rasakan manusia sesuatu pemberian rahmat dari Kami kemudian Kami tarik balik pemberian itu daripadanya, mendapati dia amat berputus asa, lagi amat tidak bersyukur.”
Orang yang berusaha dengan niat untuk beramal akan “berasa lain” sekiranya mereka gagal mencapai matlamat. Mereka akan sentiasa berasa tenang walaupun didatangi kesusahan atau kesenangan. Mereka terdiri daripada golongan yang bahagia di dunia dan sedang menanti kebahagiaan di akhirat. Tiada satu perkara yang berlaku pada diri mereka yang dapat menggugat ketenangan itu.
Sebaliknya, mereka yang berusaha untuk kebahagiaan dunia mungkin akan merasa bahagia apabila matlamat tercapai. Namun sekiranya gagal, mereka akan berasa amat dukacita. Sekiranya mereka kehilangan sesuatu, mereka akan bermatian-matian untuk mempertahankan atau mendapatkannya semula. Sekiranya mereka gagal mendapatkannya semula, hati mereka akan berasa gelisah dan hidup mereka mula menderita. Lalu mereka menyalahkan orang lain dan akhirnya menyalahkan tuhan.
Jika seseorang itu jodoh kita, dia tetap jodoh kita. Jika seseorang itu bukan jodoh kita, dia tetap bukan jodoh kita, walaupun apa pun yang kita lakukan, tidak ada gunanya memaksa diri mempertahankan. Dengan menyerahkan kepada ketentuan, lazimnya tuhan akan membuka jalan-jalan yang tidak pernah kita fikirkan.
AMAL DAN TAKDIR
Amat penting untuk kita faham, hidup ini adalah untuk beramal bukan menentukan takdir. Kita akan dihidupkan semula dan disoal tentang amalan bukan apa yang pernah kita “capai”. Kita akan ditanya tentang “what did you do ? ” bukannya ” so… what’s the outcome? “.
Di dalam ayat 154 surah Ali Imran diceritakan pada zaman Nabi s.a.w ada sesetengah orang tidak mahu ikut berperang dengan alasan takut mati, lalu Allah s.w.t berfirman “Kalau kamu berada di rumah kamu sekalipun nescaya keluarlah juga orang-orang yang telah ditakdirkan (oleh Allah) akan terbunuh itu ke tempat mati masing-masing. Dan (apa yang berlaku di medan perang Uhud itu) dijadikan oleh Allah untuk menguji apa yang ada dalam dada kamu, dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hati kamu. ”
Jelas sekali, manusia bebas beramal. Namun “final result” adalah hak Allah s.w.t.
Jadi tak perlu susah-susah, Ali r.a. berkata, bahawa Nabi s.a.w bersabda, “Beramallah, setiap orang akan `dipermudahkan` seperti apa yang telah ditentukan.” Lalu beliau s.a.w membaca ayat 5-10 surah Al-Lail.
* Orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya), * Serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik * Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya “kemudahan” untuk mendapat kesenangan (Syurga).
* Sebaliknya: orang yang bakhil (daripada berbuat kebajikan) dan merasa cukup dengan kekayaan dan kemewahannya * Serta ia mendustakan perkara yang baik * Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya “kemudahan” untuk mendapat kesusahan dan kesengsaraan;
{Riwayat Bukhari}
BUKAN USAHA TETAPI DOA
Sebuah hadith daripada Salman r.a., bahawa Nabi s.a.w telah bersabda “Tidak boleh diubah takdir kecuali doa, dan tidak ada yang boleh menambah umur kecuali perbuatan baik. †{Riwayat Tirmizi, hassan gharib}
Allah berfirman dalam surah Ar-Ra’ad ayat 39, “Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Dia juga menetapkan apa jua yang dikehendakiNya. (Ingatlah) pada sisiNya ada Ummu al-Kitabâ€. Firman Allah lagi di dalam surah Mukmin ayat 60, “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. â€
Abu Hurairah r.a juga melaporkan bahawa, “Nabi s.a.w selalu memohon perlindungan dari suratan takdir yang buruk, dari ditimpa kecelakaan, dari keghairahan musuh dan dari terkena bala.” {Riwayat Muslim}
Doa sahaja yang dapat mengubah takdir, bukan usaha.
ANTARA PUTUS ASA DAN BERSERAH KEPADA TAKDIR
Mempercayai takdir bukan bermaksud berputus asa. Frasa “putus asa” sepatutnya tidak wujud di dalam kamus hidup seorang mukmin. Kita tidak boleh berputus asa dalam mengharapkan rahmat Allah.
taif_large.jpgSemasa peperangan di Thaif, umat Islam telah mengepung kota Thaif. Ibnu Ishaq meriwayatkan Thaif telah dikepung selama 17 malam dan diserang dengan manjanik (senjata pelontar batu). Umat Islam terus menyerang dan menyerang namun tetap gagal. Lalu Nabi s.a.w bertindak untuk mengundur sahaja.
Abdullah bin Amru r.a melaporkan bahawa, Rasulullah s.a.w telah mengepung penduduk Thaif tetapi tidak mendapat apa-apa hasil dari pengepungannya tersebut. Seterusnya baginda bersabda: Insya Allah kita akan kembali ke Madinah. Para sahabat membantah: Mengapa kita harus kembali? Kita belum dapat menaklukinya. Rasulullah s.a.w bersabda kepada mereka: Pergilah kamu berperang. Mereka pun mencubanya sehingga mereka mendapat kecederaan. Lalu Rasulullah s.a.w bersabda lagi: Besok kita akan kembali. Para sahabat hairan dengan sabda baginda. Sementara itu Rasulullah s.a.w hanya tersenyum. {Riwayat Muslim}
Itu adalah contoh perbezaan antara putus asa dan menerima ketentuanNya. Adakah nabi s.a.w berputus asa ? Atau beliau tunduk dengan takdir ?
KESIMPULANNYA
Perbanyakkan doa untuk kebaikkan. Sebarang usaha perlu dijalankan dengan kaedah yang betul. Ada sesetengah orang yang ditinggalkan kekasih atau suami lalu cuba mendapatkan semula dengan kaedah mengumpat, memfitnah dan memburukkan orang lain.
Sebaliknya, sekiranya mereka berhenti seketika untuk berdoa dan bermuhasabah diri serta menerima ketentuannya, lebih banyak manfaat dapat diperolehi. Salah satu daripadanya adalah ketenangan, selanjutnya adalah iman.

Raye 2009

Salam....Selamat bertemu kembali....
selepas semggu aku bcuti raye....tp x puas lg la cuti...
klu boleh x nak blk keje dah...
nak duk umah je...makan tido...he..he....

aktiviti semasa sebelum semasa dan selepas raye.....

28 ramadhan (18.09.09)
*BALIK KAMPUNG 3X
*adk aku ambil kat umah opah...
*g shopping kat tesco...
*buka pose kat piza...balanje adk2 aku.....
*balik umah abah

29 Ramadhan (19.09.09)
*lps subuh g pasar...dah cam bibik je rase diri ini
*cr brg basah dgn kering
*blk umah siapkan bhn utk rendang
*pulut sampai basuh pulut dulu nak buat lemang
*msukkan pulut ke buluh lemang
*abah pasang api nak bakar lemang
*thn nie buat rendang 5 ekor ayam
*pulut 8 kg....
*siapkan jajan utk kanak2 bwh 12 thn
*Siap bakar ayam lg....utk bbuka
*siap bakar.....siap utk bbuka plak...kakak aku msk....
*mlm kemas umah
*tgk salam raye....yg aku hntr x kuar pun.....hu....hu
*borak2 dgn kakak..
*tido

1 syawal (20.09.09)
*G solat raye dgn adik aku....
*Umah pertama umah m.cik depan masjid...
*blk umah opah....
*sesi bergambar....
*sesi maafan send2....
*plg kanak2 suka bg duit raye....
*suprise utk adk aku (manje) kek sempene besday dia.....terharu jgk la....
*abg ipar bc doa....sedey giler time nie
*sesi gmbr lg....
*lyn tetamu...
*g raye umah family abg ipar aku....
*main mercun
*mlm mkn piza...he...he

2 syawal (21.09.09)
*sarapan pg wantan dan bihun singapore
*buat ayam percik.....
*time aku plak kuar beraya dgn kwn2.....
*kwn2 dtg umah jgk....
*blk umah mlm.....

nnt kita samb lg ye.....
he...he
gmbr nnt aku mskkan.....Rabu, September 16, 2009

Besday

Nie gmbr dah lame dah...
Tp saje nak letak gmbr nie...
besday girl....
dah rase tua la plk....
he....he
Kek ditaja oleh adk....ZakatAssalammualaikum....
Dah lame x update blog nie...dah nak raye kan....
cam ner persiapan raye ok ke?
bz ke.....x jgk....tp membzkan diri ader la...

dah byr zakat?

Rabu, September 02, 2009

Bulan September dahhhhhhhhhh

Salam....
Dah bulan 9 rupenye.....pejam celik2 dah msk 12 ramadhan kan ari nie.....
erm...x lame lg nak raye dah.....
hu....hu....minta la dpt bonus.....klu x ....x dpt la nak bg duit raye.....raye kali nie jgk dah 3 kali raye la...first raye aku dpt gaji separuh je almaklum la br masuk keje...
ke 2 thn lepas br nak stabil kan ekonomi....thn nie ke 3 insyaallah akn lebih baik.....
he....he.....

byk nak fikir nie....nak raye....nak hias umah...slmt bj raye adk2 aku dah ader....aku settle kan dr awal...klu x parah le jgk aku...Ape2 aku harap raye kali nie mberi sinar baru bagi aku...
Tp raye kali nie jgk raye ke 2 aku tanpa ibunda tcinta...x dpt dah nak cium tangan mak dah....tggu dpt mak mentua je la....(oh tue blm masenye lg la)...

ape2 pun aku harap raya kali nie aku dpt membahagiakan seluruh family aku....

BULAN SEPTEMBER nie jgk ader 3 org kesayangan ku menyambut hari lahir

ABAH = 17.9.
EJOI = 24.9.
MANJE = 20.9 (1 syawal)

erm....duk fikir2 nak bg ape ye kat family ku?

erm......tlng sape ader idea....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...